Soké Yasumoto Akiyoshi

Soké YasumotoYasumoto Akiyoshi föddes 1933 i staden Tottori i Yonago provinsen. Han bodde tidigare i Nishinomya där han hade jobbat i stadshuset under en mycket lång tid. Yasumoto Akiyoshi är känd för sin skicklighet i Ju Jutsu och sin stora intresse för historia och arkeologi. Han har skrivit mycket historia om Shymano provinsen som har baserats på sina arkeologiska fynd bl a under vatten. Yasumoto Akiyoshi har också en av Japans största samlingar av ’ukyoe’, bilder ’kekujiku’ och kalligrafi ’sho’.

Kamon

Kamon familjevapen eller märke Soké Yasumoto familjevapen blev belönad 1673. Det symboliserar hans familjs samurajstatus.

Kanji tecknet
 BUSHIDO
 skrivet av
Soké Yasumoto

Under sin tid som stadstjänsteman så undervisade han avväpningstekniker för polisen i Hyogo provinsen, och har bl a blivit inbjuden av jinja munkar i sin provins för att undervisa Ju Jutsu i templet.

I sin ungdom så tränade han Judô för sin farbror, hachidan, och uppnådde graden sandan innan Yasumoto Akiyoshi slutade då han, enligt sägen, hamnade i bråk med Yakusa (Japans motsvarighet till Mafia) och ansåg att Judo’n inte var tillräcklig. Under många år så tränade Yasumoto Akiyoshi bl a boxning för att sedan vid 26 års ålder påbörja sin träning hos Minaki Saburôji. Minaki Saburôji hade startat en Dojo på första våningen i det hus Yasumoto Akiyoshi bodde i.

Yasumoto Akiyoshi erhöll Menkyo Kaiden och var under många år en av huvudinstruktörerna i Hontai Yoshin Ryu och blev samtidigt vän med många av de andra eleverna och instruktörerna i Hontai Yoshin Ryu. Han tränade bland annat under Kanazava Ichizu som var far till Yasumoto Akiyoshi’s vän Kanazava Akira, Nakagawa-sensei Soké Mugai Ryu Iai och erhäll ’men-no-maki’ rokudan. Yasumoto Akiyoshi blev även undervisad av Minaki Saburôji i ’bone-setting’, som handlar om hur skelettet är uppbyggt och hur det fungerar.

Om Moto-ha Yoshinryu ju-jutsu
Måndagen den 18 oktober 1999 blev det för förste gången någonsin undervisat i Moto-ha Yoshinryu. Grundaren av stilen Moto-ha Yoshinryu är Yasumoto sensei 8. Dan ju-jutsu och menkyu kaiden Hontai yoshi ryu.

Om Yasumoto sensei
Yasumoto tränade i många år Ju-jutsu under Soke Minaki den 17. ledaren av Hontai yoshin ryu. Den ledaren av Hontai yoshin ryu Soke Inoue gav Yasumoto menkyu kaiden.

Alltsedan mars 1981 har Yasumoto Sensei rest runt över det mesta av Europa och undervisat i Ju-jutsu. Till att börja med reste Yasumoto mest i Italien och England. 1985 började Yasumoto att undervisa i Skandinavien, mest i Danmark och Sverige. Under ett besök i Danmark 1999 beslöt Yasumoto Sensei att skapa stilen Moto-ha Yoshin Ryu.

Yasumoto Sensei besökte Karlskrona första gången 2004. Nästa besök fick vi redan 2005 då, klubben blev honbu dojo för Moto-ha Yoshinryu över Sverige, träningen leds av Kim Håkansson.

Sedan dess har Yasumoto återkommit nästan varje år till oss i Karlskrona. Detta tack vare ett nära samarbetet med Peter Nüchel och Værløse självförsvarsklubb i Danmark. Som är honbu dojo för Moto-ha Yoshin ryu i Danmark.

Om stilarten Moto-ha Yoshin ryu
Moto-ha Yoshin ryu viktigaste principer är:
1. Handteknik, (tenoshi)
2. Balansbrytning, (kuzushi)
3. Höftvridning, (taisabaki)
Ut ifrån dessa principer är all Ju-jutsu uppbyggd.

Av andra principer kan nämnas:
1. Ögonen; ha ögonkontakt med din motståndare.
2. Snabbhet; var snabb som vinden.
3. Styrka; bruka din styrka effektivt.
4. Mod; tag mod till dig.

Moto-ha Yoshinryu ju-jutsu är uppbyggt på.

De tre viktigaste kataorna
1. Kihon no kata
2. Kihon Oku no kata
3. Yoshin no kata
Samt hanbo jutsu träning
4. Hanbo no kata

I Moto-ha Yoshinryu ju-jutsu läggs största delen av undervisningen på Ju-jutsu och Hanbo-jutsu.